Сезонът на разходките в планината е открит. А вие с какво защитавате децата от насекомите? - 10.04
репелент деца, Бочко,
6412
post-template-default,single,single-post,postid-6412,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-2.1.4,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,columns-4,qode-product-single-tabs-on-bottom,qode-theme-ver-20.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_non_responsive,elementor-default,elementor-kit-21196

Сезонът на разходките в планината е открит. А вие с какво защитавате децата от насекомите?

София. Отново е понеделник и работната седмица е само в началото си. Утрото ни посрещна със слънце и ние веднага си припомнихме прекрасните свежи разходки в планината в Равнища наскоро, и колко добре се отразиха те на децата. Кожата на баткото е много бяла и чувствителна, за това беше много важно преди да тръгнем на похода, който продължи цели 6 км, да намажа малките със защита против ухапване от насекоми – комари, кърлежи и други, който да има достатъчно дълго действие, че да издържи през целия ден. Беше важно и да е подходящ за малки деца и да е приятен за тяхната кожа.

Взехме с нас и гел след ухапване от насекоми. Спряхме се на Бочко, като с радост открих 3 варианта за защита от досадните насекоми за малките, а именно:

Лосионът против ухапване от насекоми, който е подходящ за малчугани над 1 годинка. Той има активна репелентна функция и 8-часово действие. Разфасовката е малка – от 50 мл, за това беше лесно да го сложим в раницата. Има го и във вариант 150 мл. Другият вариант е защитно мляко против ухапване от насекоми и е нов продукт с по-активна защита от кърлежи, който също е перфектен за деца над 1 годинка. Тубичката отново е удобна за раница или чанта. Третият вид е гел след ухапвания от насекоми, който също взехме с нас в случай, че например някоя пчела ни ухапе по дългия ни път. Ето и малко повече информация за продължителността на репелентния ефект: комари 6-8 часа, кърлежи 4-9 часа (9 е защитното мляко), пясъчни мухи 8-10 часа. На нас ни стигна за целия ден.

Интересно ми беше да разбера за билките, които са използвани за направата на защитните продукти от Бочко и се оказа, че някои от тях бяха нови за мен.

Първата съставка е маслото от цитронела или лимонената трева. Ето и още малко за нея.

Маслото от цитронела се добива от пресни или сушени листа на растението в процес на парна дестилация. Има лека и сладка лимонена миризма. Това обяснява защо цитронелата е позната и под наименанието „лимонена трева“. Ценното масло има тонизиращ ефект върху цялото тяло. Полезно е при настинки, грип и инфекции. Изключително успешно маслото от цитронела се справя при защита от насекоми като отблъсква голяма част от кръвосмучещите комари, бълхи, въшки, кърлежи и други. За да се справи с нежеланите натрапници, маслото от цитронела се добавя в козметични или ароматични продукти.

Втората съставка е екстракта от невен. 

Не случайно красивото цвете невен е една от най-популярните билки в козметиката по цял свят. Екстрактът от невен действа благотворно върху кожата, като помага за бързото зарастване на рани и предотвратява възпалителните процеси. Има силно антимикробно и успокояващо действие. С негова помощ, кожата на пострадалото място се възстановява по-бързо и по-лесно.

Лавандуловото масло е друга съставка на репелентите на Бочко.

Омайната лавандула расте като красив храст и има силно въздействащ аромат, познат на хората още от древността. Ароматът на стръкче лавандула има способността да отблъсква насекомите. Единствено пеперудите като че ли не се „страхуват“ от красиво нацъфтялата лавандула. Неустоима за всеки фотограф е гледката на накацали цветни пеперуди върху лавандулов храст. Освен, че е известно с успокояващото си действие, маслото, добито от лавандула, има изявени антибактериалните и антивирусни свойства. Действа противовъзпалително и антиоксидантно и може да бъде намерен в успокояващия Гел след ухапване от насекоми Бочко.

Екстракт от Хамамелис. 

Тази не много известна при нас билка има много ценни качества за кръвоносната система. Тя подпомага свиването на кръвоносните съдове и по тази причина се използва като основна съставка при продукти, предназначени за облекчаване на подутини, натъртвания и отоци. В успокояващият Гел след ухапвания Бочко екстрактът от хамамелис помага на кожата да се възстанови от подутината.

Дългата разходка в планината завърши с игри в пясъчника пред хотела и наиситина нямаше за какво да се притесняваме, защото нито едно насекомо не ни ухапа през целия ни престой.

Репеленти на Бочко

Ето и няколко съвета как да избягате от близки срещи с жилещи и хапещи насекоми:

  • Идеалното място за насекомите: влажно, сенчесто, мочурливо и със застояла вода. Ако ви предстои разходка края рекла или язовир, нанесете внимателно репелент по покритите зони на тялото.
  • Кърлежите обичат да се „закачат“ върху дрехите и след това да се доберат до кожата под тях. Внимателно нанесете предпазен продукт върху откритите зони на тялото. Пазете очите и лигавиците от репелента. След разходката, не забравяйте да проверите дали не сте се прибрали с нежелан „домашен любимец“ – разгледайте всички гънки на дрешките и обувките на детето.
  • Тъмните цветове привличат и насекомите, и слънчевите лъчи. Затова през летните разходки обличайте цялото семейство в светли дрехи.
  • Вятърът може да помогне на ятата от насекоми да ви „подушат“, а течението ще ги доведе по-бързо до вас. Избягвайте ветровитите места.
  • Силните миризми привличат насекомите. За да не ви усетят от разстояние, използвайте слабо ароматизирани измиващи продукти.
  • Комарите похапват рано сутрин и вечер при смрачаване. Тогава стойте на закрито, под защитата на мрежи или препарати.

*Статията е с партньорството на Бочко.