Домашни занимания с вълна и две куки - 10.04
блог, изкуство, майчинство, украси за дома
7225
post-template-default,single,single-post,postid-7225,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-2.1.4,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,columns-4,qode-product-single-tabs-on-bottom,qode-theme-ver-20.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_non_responsive,elementor-default,elementor-kit-21196

Домашни занимания с вълна и две куки

Харесва ми да правя неща с ръцете си. Успокоява ме. Зарежда ме. Ако и резултатът се хареса на някой друг, освен мен, даже съм доволна. Предполагам в кръвта ми е, от баба и дядо, които много майсторски шиеха. Не бях плела от 15 годишна. Помня, тогава това ми носеше невероятно удоволствие и радост, зимата не спирах да плета шалчета и даже пуловери. В разцвета на пубертета, разбира се, други неща изместиха вниманието ми и плетенето остана за дълги години само кратко временно увлечение.

Тази есен търсих шалове за момчетата и не можах да избера каквото искам. Основните изисквания бяха – да са топли, от естествена материя – вълна за зимата, както и да им отиват на връхните дрехи. На шега реших да поръчам 2 прежди и куки за плетене онлайн. Само след седмица и няколко опресняващи урока в YouTube, бавно и плахо започнах първата плетка – сивия шал на баткото. Първоначално ми беше странно, малко изнервящо, а всички ме гледаха с учудване и не вярваха, че ще успея да го довърша. След няколко дни придобих практика, започна да ми става приятно, а когато бях уморена, плетенето ми помагаше да релаксирам. Първият шал ми отне най-много време – 2 седмици. Но с другите беше много по-лесно и по-бързо. По-средата на втория шал ми свърши преждата (не бях планирала явно нещата добре, разбираемо) и поръчах допълнително в жълт цвят, който да си отива на черния. Реших да добавя и 2 кълбета червена вълнена прежда за първото шалче на бебето, а и за мен, разбира се. Не че нямам поне 4-5 зимни шала в гардероба, но идеята за Mommy and me външен вид ме обсебваше бавно, но сигурно.

Вторият шал беше изплетен само за седмица, а малкият страшно го хареса. Шалът на бебето беше готов за 4-5 дена, като него изработих дълъг и с възможност да се връзва, за разлика от другите два, които са тип инфинити.

Остана ми едно кълбо червена прежда за моя шал, който планирам скоро да започна. Баща им също се е наредил на опашката за зимен шал. Tо се получи цяло семейно производство тази зима… Разбира се, страстта към плетенето се очаква да затихне правопропорционално с идването на първите пролетни лъчи и цъфнали череши. Още един-два шала и затваряме плетачния сезон в семейството. За тази зима…

Кратка фотосесия за спомен и хайде навън в студа!