Забавления за деца в китното селце Чавдар, пример за всички български села - 10.04
Разходка до село Чавдар с малки деца, Неолитното селище
село Чавдар, разходка до Чавдар, уикенд разходка с деца, неолитното селище
4724
post-template-default,single,single-post,postid-4724,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-2.1.4,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,columns-4,qode-product-single-tabs-on-bottom,qode-theme-ver-20.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_non_responsive,elementor-default,elementor-kit-21196

Забавления за деца в китното селце Чавдар, пример за всички български села

Много бях чела за красивото село Чавдар, за това през изминалия уикенд решихме да го посетим и да се уверим сами с очите си в това, което се говори за него. Село Чавдар се намира на 70 км от София много близо до град Пирдоп. Пътят е хубав, единствено на няколко места при изкачване в планината има завои. Първата ни цел при достигане на селото беше туристическата местност с Неолитното селище и спортно-увеселителния парк. Няма как да се пропуснат, защото пътят е много добре обозначен с ясни табели. Паркирахме точно до парка и ето каква гледка се откри пред нас. За  щастие времето беше слънчево и се получиха добри кадри.

selo_chavdar

Неолитното селище е съставено от няколко къщички. В него могат да бъдат разгледани жилищни сгради, които са изградени по план и реконструкция на намерените останки от раннонеолитно селище от преди 7000 години.

selo_chavdar1

Видяхме работилница за каменни оръдия, керамични съдове и за обработка на кожи. Всяка една къща беше уникална и предизвика голям интерес в малките.

selo_chavdar2

Открихме, че леглата на два етажа са измислени много отдавна…

selo_chavdar4

Входът за Археологически парк Тополница за трима възрастни и две малки деца (семеен билет) беше три лева. Гледката от него е невероятна, в далечината се вижда село Чавдар и Стара Планина. Всичко е много поддържано и зелено, а духът на неолита е доста успешно пресъздаден.

selo_chavdar5

 

selo_chavdar6

 

selo_chavdar7

Публикувам няколко снимки от интериора на къщите, както и малките глинени съдове навсякъде, за да усетите атмосферата и вътре.

selo_chavdar8

 

selo_chavdar9

Спортно-увеселителният парк до селището е създаден с много желание и творческа мисъл специално за деца от най-малките до големите, които се качваха на стръмната стена за катерене. Пригответе се да заплатите за вход и тук, който варира според това какво ще ползвате в парка. Ако нищо не ползвате входът е 1 лв.

selo_chavdar10

Забавленията за най-малките бяха различни. Различни от шарените пластмасови забавления за деца където и да било в България. Личеше, че е вложена много мисъл, идеи и желание да се развие творчеството в децата чрез игра. Разучих, че паркът е дело на Архитект Зортева и архитект Чолакова, които са направили и интересен дизайн на детската градина в село Чавдар. Огледала, люлки, музикални инструменти и други трудно определими детски забавления посрещаха най-малките.

selo_chavdar11

 

selo_chavdar13

По-големите се катереха на високата стена, или на специалната дървена пътека, вързани с въжета разбира се.

Бях приятно изненадана от мисълта, която беше вложена в проекта. Както и че в това село хората мислят различно, не стандартно и с това се отличават и разбира се привличат много туристи ежедневно. Браво на кмета на селото – Пенчо Геров.

selo_chavdar12

Ето и няколко кадри от центъра на село Чавдар, който е благоустроен с водни каскади, дървени мостове, беседки и много рози. Всички плочки в селото са нови, тротарите са прекрасни, навсякъде е чисто. Но снимките говорят сами за себе си.

selo_chavdar14

 

selo_chavdar15

 

selo_chavdar16

 

selo_chavdar17

 

selo_chavdar19

 

selo_chavdar21

 

selo_chavdar20

Тръгнахме си с голямо нежелание, защото мястото много ни хареса. И скоро отново ще го посетим.

Значи можело и нашите села да изглеждат като Европейските. С желание, въображение и разбира се Европейски средства. Всяко българско село може да вземе пример от с. Чавдар и да се превърне в един малък рай и уникален туристически център. Тогава младите хора няма да напускат селата и родината ни, а ще се радват да живеят тук. Защото децата на Чавдар едва ли ще напуснат дома си в селото. Оптимистка съм, а капка по капка вир става.

Всички права върху снимките са запазени.