Извънземен куклен театър у дома? Мисията възможна - 10.04
блог, изкуство, майчинство, украси за дома
5644
post-template-default,single,single-post,postid-5644,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-2.1.4,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,columns-4,qode-product-single-tabs-on-bottom,qode-theme-ver-20.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_non_responsive,elementor-default,elementor-kit-21196

Извънземен куклен театър у дома? Мисията възможна

Всички малки деца обичат куклените театри. Обичат да гледат любимите си приказки, а след това да ги преразказват с техни герои в вкъщи. За целта използват каквото им попадне, всеки един предмет или животно в техните ръце може да оживее, празна бутилка от вода да стане слон, тоалетната хартия змия, кучето – страшна акула. Детското въображение няма край.

С идея да го похраня си спретнахме сами в къщи детски куклен театър от подръчни и направени от мен материали в тема Извънземното семейство. Без желание да се оприличаваме с него, макар и не винаги да успяваме да избегнем разликите, първо сътворих майката, таткото, двете деца, кучето, дървото и слънцето. Чисто новите водни бои свършиха чудесна работа, а целта беше да сътворя детски илюстрации на извънземни (все едно нарисувани от деца), които малките да харесат и припознаят за свои герои на импровизирания куклен театър. Ето как започнахме:

aliens2

Извънземните бяха изрязани, прикрепени към пъстри дървени клечки и с цел да се запазят по-дълго от малките ръчички – ламинирани в близката книжарница. (цена ламиниране 2 лв.)

aliens3

Дървените клечки в цветовете на дъгата

aliens5

Готовото семейство извънземни след ламинирането

aliens6

Трябваше ми спешно кашон. Таткото направи опит да ми помогне, но кашонът  се оказа не толкова подходящ за целта. Обиколих няколко книжарници, но без резултат. Печелившата идея се оказа да помоля моя приятел от кварталния плод-зеленчук за един стар кашон. Той веднага се отзова, като ми връчи чудесен кашон от банани. Таткото отново влезе в действие, като имаше за задача да закрепи двете части от кашона в една ето така, както и да направи дупката в горната част. Почти правилен правоъгълник се получи, ама не съвсем. Другия път ще се постараем повече. Разбира се, трябваше и да го изчистя тук-там и готово – основната конструкция беше готова.

theatre1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Следваше опаковането й. Искаше ми се да го опаковам в бяла хартия, която да изрисуваме с децата с планети и звезди, но не успях да намеря бяла опаковъчна хартия. Случайно обаче попаднах на опаковачна хартия с извънземни – ама съвсем по темата. Взех една ролка (2.5 лв.).

aliens4

Облепянето ми отне към час и половина (осъзнах каква трудна и пипкава работа имат всъщност  хората, които опаковат подаръци).

theatre2

theatre3

Изработих и 5 извънземни антени в различни цветове, като за целта използвах плат за крафт (3.5 лв.) и мисля добре се получи. За перденца намерих останали парчета плат (тъмно синя коприна от моя риза), които отрязах и изравних, след което закрепих с тиксо за кашона. Жълтите флагчета над пердето изрязах от лист хартия 200 грама в жълто и залепих на тънко въженце точно над пердето.

theatre5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Нужен ни беше и тематичен надпис, който да залепим отпред. Боите отново влязоха в действие и ето го и резултата само след 10 минути.

Надпис извънземни

Надпис извънземни

IMG_9325Ето го и крайния резултат.

Децата бяха щастливи, но не през цялото време, разбира се. Имаше и конфликтни ситуации, например кой ще изпълни първи представлението. Ако имате породени деца или близнаци ви е ясно защо.

IMG_9333

IMG_9334

Време за изработка на театъра в къщи: 5 часа 

Разходи за материали: около 10 лв.