Изкуството да оцелееш с две породени момчета или Wild Things в действие - 10.04
блог, изкуство, майчинство, украси за дома
4880
post-template-default,single,single-post,postid-4880,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-2.1.4,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,columns-4,qode-product-single-tabs-on-bottom,qode-theme-ver-20.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_non_responsive,elementor-default,elementor-kit-21196

Изкуството да оцелееш с две породени момчета или Wild Things в действие

Преди около две години споделих някои мисли за отглеждането на породени деца с малка разлика във възрастта – когато едното е бебе, а другото до скоро е било кърмено.

Днес, малко по-големи, но в никакъв случай по-послушни, всеки ден е пълен със смях, хаос, лего (от което много боли на босо), рисунки на невероятни места, молби, викове и още. Понякога се чудя, дали ако бяха момичета щяха да са по-спокойни, по-подредени, по-възриемчиви… Може би. А може би не. Тя природата си знае само.

И ето ни днес на 3 и 4 годинки, двама малки лудетини, които стават най-мили около времето преди да си легнат. Както и някои мои мисли дали и как се промених през изминалите няколко години:

  • В началото си мислех, че ще се справя без да слушам много съвети и да чета книги. Опитах се. До момента, в който положението беше излязло извън контрол и твърдо реших да посетя „Панаир на Книгата“ и купя няколко книжки за отглеждане на момчета, за възпитанието през първите 7 години и още някои подобни. В малкото свободно време се опитвам да прочета нещо и да го приложа, преди седемте години да са отминали завинаги, защото времето наистина лети. Едната книжка е вече оцветена артистично навсякъде… Някои страници липсват… Но няма да се откажа.
  • Мое определение за извън контрол: викове, крясъци, скачане от дивана на масата и обратно, дърпане на кучето за опашката и посичането му с измислен меч, защото то било Вълк, категоричен отказ да се спре дивеенето… До момента, в който от играчка не стане плачка (обикновено са се сблъскали един в друг или Wild Thing 1 е паднал, ударил Wild Thing 2 или друго подобно). Следва промивка на раната, успокоение и извинения – ако има виновен в случая. А ако се налага и наказание. Положението се изостря особено вечер, когато е време за лягане. Като по-малки по-лесно заспиваха. Положението днес не е розово, признавам. В момента съм на Глава – „Как да накараме децата да легнат навреме“. Даже ги записах допълнително на спорт с надеждата да капнат гроги вечер. Но уви – не. Енергията е безкрайна, а и умножена по две.
  • Да израстват с близка разлика е прекрасно за тях, защото имат еднакви интереси, правят еднакви лудории, заговорничат даже понякога против мама и тати. Което ме навежда отново на мисълта как се промених аз.
  • Мисля, че станах малко по-дебелокожа, но малко. Ако няма голяма цицина или сериозна рана, нещата са в графата на нормалното. Въпреки, че и аз имам моментите на паника – незабравими за всички около мен, особено за мъжа ми. Пример: при последната ни визита в Зоопарка, Wild Thing 1 в синьо долу, хапваше варена царевица с пластмасова лъжичка, докато в един момент не извика, че е щупил лъжичката отпред. Лисваше малко парче във формата на равнобедрен остоъгълен триъгълник, който въпросен ъгъл започнах да си представям какви непоправими вреди може да нанесе на малкия. Започна се трескаво търсене на парчето в царевицата, по земята и къде ли не. Според него, не го беше глътнал. Но майчинското притеснение се беше отключило и нямаше спирачки. И Пирогов посетихме. Но някъде след час опити за чакане пред кабинета, преминали в бясни гонитби из коридора и желание да се разгледа какво има навсякъде, разумният татко ни прибра в къщи. Е, нямаше проблем след това.
  • Да имате породени деца носи и някои предимства, визирайки системата на детските градини, където е по-трудно да се влезе от в университет може би. Ако едното с някаква магия е успяло да влезе в детска ясла/ градина, малкият му брат или сестра получават предимство в точки, което се оказва решаващо в много случаи. Таксата, която ще заплатите за по-малкия в държавна ясла/градина ще е с 50 % по-малко. Значи има и някакъв бонус.
  • Около нас е винаги шумно. Навсякъде. Предполагам и съседите мислят така. В началото се притеснявах от този факт, днес той е част от ежедневието ни и надявам се са свикнали. Добре, че поне ни се падна тихо куче – за 5 години съм го чула да лае само три пъти. Така че, компенсираме по някакъв начин. Ако случайно е тихо, значи последствията след тази тишина са притеснителни.
  • И накрая 10 прости правила за отглеждане на деца, които се опитвам да приложа и аз (къде успешно, къде не) взети от книгата на Найджел Лама – „Преди децата да те побъркат“:

„1. Не забрявайте трите О-та – отношения, отношения, отношения. Най-важното ви задължение като родители е да изградите здрави отношения с децата си. Ако се съсредоточите само върху това, вероятно всичко ще ви е наред в 98.6 % от времето.

2. Лесно е да обичаш, трудно е да харесваш. Човек може да обича и сред най-тъмните емоции, но игривостта има нужда от малко светлина.

3. Децата са пирани, които се хранят с внимание. Гладните пирани са кофти пирани, а на вас определно не ви трябват гладни, кофти пирани в къщата. Хранете ги добре и те ще стоят в реката, където им е мястото.

4. Хранете доброто, лошото да стои гладно. Доброто поведение следва да получава щедри порции внимание и поощрение. Лошото поведение заслужава възможно най-студеното свиване на рамене.

5. Децата имат нужда от огради. Оградите ти дават сигурност и увереност. Оградите ти помагат да намериш мястото. Оградите държат настрана лошите неща.

6. Бъдете последователни (донякъде).

7. Не търпете глупости. Не бива да сте жестоки диктатори, смазващи всеки признак на несъгласие. Несъгласието е естествена част от процеса. Неуважението обаче е съвсем друга работа.

8. На всяка цена трябва да имате план. Случайно стават само неприятностите. Не ви трябва да бъдете случайни родители.

9. Поведението е комуникация. Просто е, но е много важно.

10. Приемете хаоса. Приемете хаоса с дзен спокойствие, защото всички сме в него. „

Красивите тениски Wild Thing са на испанската марка Losan и могат да бъдат поръчани от онлайн магазина на детски магазин Косара. Очилата са с любима тема Спайдермен на KOOLKIDS, UV защита 400 и също могат да бъдат поръчани от Косара. Дизайните пасват чудесно на лудетините, качеството е много високо, а цената добра (тениска 10.50 лв., очила 8,99 лв.)  

  • Двете тениски и два броя очила ни бяха предоставени от онлайн магазин Косара.