Когато замениш блясъка в кариерата с блясъка в очите му - 10.04
баланс работа семейство, работа майки
5909
post-template-default,single,single-post,postid-5909,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-2.1.4,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,columns-4,qode-product-single-tabs-on-bottom,qode-theme-ver-20.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_non_responsive,elementor-default,elementor-kit-21196

Когато замениш блясъка в кариерата с блясъка в очите му

small_kid

Ако сте майка с малко дете в България със сигурност сте се сблъсквала със сходни проблеми. Да вземем за пример проблемът с изолацията. По време на дългото майчинство, което всъщност се оказва едно от най-дългите в Европа, желанието ни да се върнем отново на работа се увеличава прогресивно след първата година. Желаете да чуете нещо ново, различно от разговорите за памперси, бебета и т.н. Желанието ви да говорите през деня с някой възрастен и обсъдите новите тенденции в бизнеса, или просто малко да побъбрите с колеги, се увеличава лека-полека. Неща, които преди са ви дразнели, след първата година на майчинството започват да ви липсват.

В крак ли сте какво се случи в бизнеса, докато сменяхте памперсите?

Излизате в майчинство  за една или две години, а работодателят естествено намира заместник за този период. В много случаи година и малко след първото дете се ражда и второто (както например при мен) и ето – първото майчинство преминава веднага във второ, може да ви няма 1,2, но и повече години. След това искате да се върнете към работния процес, независимо дали на старата или нова работа. Липсва ви. В една типична ситуация през тези няколко години работодателят вече е инвестирал в обучения на заместника, развил го е и го чувства като пълноправен член на екипа. Много от нас знаем, какви са последствията.

А вие имате ли деца? 

На финалната права сте, съвсем в края на майчинството. По каквато и да е причина се налага да си търсите нова работа. Ако не намерите такава и то възможно най-скоро, ще загубите и една заветна точка за прием на малкото в детско заведение – ясла или градина. Това са част от правилата на Точковата Система… Бройката им все не излиза, а ако не работите, вероятността да не приемат детето в държавна детска градина е голяма. А за частна как ще го запишете, нали не работите? Друг минус, ако останете без работа в този период е, че най-вероятно изолацията ви ще продължи, а заедно с нея и тази на малките. Заредена с тези емоции тръгвате отново на интервюта.  Срещате се обаче с един нов за вас въпрос – “А вие деца имате ли?” Минала съм по този път и то не един и два пъти. Всеки пита, да не се заблуждаваме. И ако до този момент работодателят е бил с блестящи очи и отворен към вас, отговорът ви променя нагласата му. Опитва се да го скрие, но вие разбирате. Включвате на помощ решенията в лицето на баби, гледачки, говорите за добрия имунитет на детето. Докато отсреща може би си мислят – болести, отсъствия, различни приоритети… А понякога може и да ви шокират  – “Добре, но вие през цялото това време (1-2 г.) само това ли правихте – гледахте деца?”. На мен лично ми се е случвало да ме питат точно това.

А балансът – къде е?

Да приемем най-розовата картинка: бързо намирате нова работа или продължавате на старото си работно място, но  вече с нови сили и семейна снимка на децата до компютъра. Ако децата са малки, болести ще има, особено в яслата. Ако нямате под ръка свободна баба имате два варианта:

  1. Намирате гледачка за детето. Тя трябва да е на цял работен ден, защото почти никоя гледачка няма да се отзове в последния момент да гледа малки болници. А това го разбираме винаги в последния момент. Отделяте бюджет вариращ от 500-1,000 лв. Ако нещо остане и за вас след това, черпите се с приятелки навън. Поне се развивате професионално, а това е много важно. Може да не виждате печалба в материално изражение, но плюсовете не са един и два.
  2. Ползвате законните си права за гледане на малки деца и при болест сте в къщи с тях. Ако са две по две, ако са три по три и т.н. Ако сте попаднала на разбран работодател – прекрасно. Има и такива, чувам – все по-често. В началото ще са ок с това. Подгответе се обаче, че ще си работите и от вкъщи, докато гледате малките – тя работата няма да ви чака. И така някъде между седмия и десетия месец работодателят лека-полека започва да се изнервя. А пита ли ви вас? Започва да гледа все по-критично. Започва да проявява и въпросителни към това малко “сополанче” и защо толкова често се разболява.

Това е моментът, в който се замисляте сериозно – къде отиде балансът? Как да го открия отново? А самочувствието? Може би е време за някаква промяна?

Да време е. Всички, които сме минали по този път, или само част от него, го знаем много добре. В търсене сме непрекъснато на най-доброто и от двата свята – да сме с децата, когато те имат нужда, а в същото време да сме независими и успешно реализирали в професията си жени. Сигурна съм, че не ви притесняват дългите работни часове, просто искате сами да ги планирате съобразно грижите, които полагате за малките.

Представете си сега, че всички тези негативи, всъщност могат да се превърнат много лесно в позитиви за вас, като например:

  • Използвате дългия период на майчинството, за да се образовате и винаги да сте в крак с новите тенденции в бизнеса
  • Чрез детето се свързвате отново с детските си мечти, откривате какво обичате да правите най-много и се научавате как да превърнете хобито си в бизнес, който да ви изхранва
  • Осъзнаете, че всъщност добрите примери на успели майки около нас са много, просто трябва да си отворим очите
  • Успеете да докажете първо на себе си, а след това и на околните, че майките с малки деца сме едни от най-организираните и отдадени в работата си
  • По време на дългия период на майчинството не загубвате и частичка от самочувствието си на успяла и конкурентна в професията си жена
  • И не на последно място, ако имате собствен бизнес печелите … точка за градината или яслата

Има светлина в тунела, просто трябва вие да  седнете зад волана. Минаха 6 години откакто напуснах бляскава корпоративна кариера в космополитния Дубай, за да се впусна в предприемачеството, след което в майчинството и завръщането в родния ми град в България.

Днес с радост споделям с вас новия проект, който стартирахме с Валентина на 01.11. Her Startup е за всяка една от вас – умна, организирана, креативна, амбициозна, иновативна, непримирима, търсеща, взискателна, променяща се, която не се отказва лесно и мисли позитивно. И ако мислите, че не е за вас, нека мине малко време и отново си спомнете за нас. Ние ще ви очакваме.

Каним ви да следите  Facebook страницата, a съвсем скоро и  страницата ни. Тя е на всички нас.

Ако желате да получавате безплатни вдъхновения, съвети и мотивация за стартиране на бизнес, запишeте се за бюлетина ни тук. Всичко, което ще изпращаме, ще бъде от полза за вас.

Предстои ни нещо ново и много вълнуващо. Станете част от него, защото то вече започна.

eyes