КАК ДА ОРГАНИЗИРАМЕ ПОГАЧА ЗА 40 ДЕНА НА НОВОРОДЕНО БЕБЕ - 10.04
погача за бебе
5066
post-template-default,single,single-post,postid-5066,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-2.1.4,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,columns-4,qode-product-single-tabs-on-bottom,qode-theme-ver-20.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_non_responsive,elementor-default,elementor-kit-21196

КАК ДА ОРГАНИЗИРАМЕ ПОГАЧА ЗА 40 ДЕНА НА НОВОРОДЕНО БЕБЕ

photo-1434425937023-dd37d1512d9d

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

С опит в организацията на погача за 40 дена на бебе, днес ще разгледам най-важните традиции при организацията на това важно събитие. Тя се прави точно 4о дена след неговото раждане, когато е и моментът на представянето му пред обществото. Прието е, че до тогава бебето не се е виждало с много хора освен с близките си, за да се предпази от лоши очи и болести.

На 40-тия ден от раждането на бебето майката трябва да посети църквата, за да се пречисти, като се чете пречистваща молитва на майката, с бебето на ръце.

Ето някои важни традиции, както и идеи при погачата на бебето:

 • Поканата
  Един елегантен и незабравим начин да поканите гостите е с покана, разпечатана на картон и предадена лично. Гарантирам един наистина WOW ефект, защото малко хора го правят. Разбира се, може да поканите близките и лично, без специална покана.
 • Червен конец на вратата
  Обичай е да се завърже червен конец на външната врата, за да се изгонят всички лоши сили преди гостите да влезат при бебето.
 • Орисници
  На погачата се канят САМО жени, които трябва да орисат бебето с хубави пожелания за неговото бъдеще. Не трябва да се допускат мъже, дори и таткото. Таткото може да се върне едва след като ористниците са си тръгнали. Орисниците трябва да са си тръгнали преди здрач.
 • Подаръци за бебо и за мама
  Ако се чудите какво да подарите на бебето, няма да сгрешите ако му купите дрешки, които дори да са с един размер по-големи – винаги ще се приемат много добре на празника. Традиция е на майката да се подаряват сладки неща – бисквити, бонбони, торта, шоколад…като зад това седи поверието, че кърмата й ще стане по-сладка. Може да й подарите и красиви аксесоари, например. Или така популярните в момента картички „Любов към себе си“, за да не забравя да се грижи и за себе си.
 • Сладки на трапезата
  На този ден на масата се сервират основно сладки неща, щрудел, баклава, сладки и др.
 • Питката
  Най-важният и основен момент в този ден е разчупването на питката над главата на майката и бебето. Бялата кърпа, специално приготвена за деня държат 2 избрани от майката жени, които задължително трябва да имат двама живи родители и се разчупва от свекървата или тъщата. Следва слагане на пари в кърпата от всяка една орисница, която в същото време пожелава хубави неща за бебето – да е умно, добро, красиво, здраво, др. Важно е да се сложат монети в кърпата. Първото парче от погачата е за Богородица и младенеца, второто – за детето. Тези две парчета са, за да се оставят при парите в кърпата и се качват на високо. Третото парче от питката се поставя в сито, ако има такова, и то е за родилката. Всички останали парчета от погачата се раздават на присъстващите. Задължително е всички поканени да вкусят от празничния хляб, като се поднася и мед.
 • Кърпата
  Бялата кърпа трябва да се завърже нито много стегнато, за да не е много стиснат в бъдеще, нито много хлабаво. С части от питката тя се оставя на високо място в къщата (символ на това детето да достигне висини и успехи), където тя трябва да остане поне 40 дена. След тези 40 дена трохите се дават на врабчетата.
 • Изпращане
  Традиция е майката да не изпраща гостите. Освен това, в този ден не трябва да се изнася храна от къщата.

Разбира се, важна част от цялата церемония са и малките детайли в украсата на бебешката стая за този важен ден.

Искате ли да получавате бюлетина ми със статии за грижа за себе си, полезни линкове, нови продукти, други?

 продукт.