Уикенд разходка с децата до София: комплекс „Камбаните“ - 10.04
Интересна идея за разходка уикенда с малки деца - комплекс Камбаните
Камбаните с деца, разходка до София с деца, с малки деца уикенда, разходка около София с деца, Знаме на мира
4240
post-template-default,single,single-post,postid-4240,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-2.1.4,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,columns-4,qode-product-single-tabs-on-bottom,qode-theme-ver-20.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_non_responsive,elementor-default,elementor-kit-21196

Уикенд разходка с децата до София: комплекс „Камбаните“

Не бях ходила до Камбаните от дете. Тогава комплексът се намираше в едно поле в средата на нищото. Като малка си спомням единствено звука от много камбани и една много голяма камбана, която ме беше впечатлила.

Този уикенд решихме да си направим разходка с децата до там. На тях им беше за първи път, а на мен може би за втори след посещението ми като дете.

За да стигнете до Международен парк на децата от света по южната дъга на Околовръстния път трябва да минете сградата на Кока-Кола и след Пощенска Банка да завиете веднага на дясно. Следвайки табелите, само след 10 мин се озовахме в борова гора, която ни заведе до красив нов затворен комплекс от къщи. Много се беше променило всичко. Чудех се, дали състоянието на комплекса ще е добро днес, толкова малко чуваме за него. Добре, че решихме да проверим сами, защото изненадата беше приятна.

kambanite19

Оказа се, че през 2010 Камбаните са реиновирани и в доста добро състояние. Поне по-голямата част от тях. Паркът около тях също изглеждаше чист, зелен и поддържан с бариера и удобен паркинг отпред. Бяхме само ние и може би още едно семейство, а беше свеж почивен ден. Прекрасно.

kambanite14

Децата бяха много щастливи да тичат и звънят на различните камбани, всяка една толкова различна и красива. Не помнех тези дизайни. Разглеждах всяка камбана, все едно я виждах за първи път. Снимах може би всяка една от тях, толкова ми бяха интересни. Вкъщи открих, че съм направила 200 кадъра за 1 час.

kambanite15

kambanite10

За час два се бях върнала години назад в моето детство, а тези камбани бяха част от него. Всяка държава беше представена от своя уникална камбана, а броят им е можи би над 100. Историята им започва през 1979 г., когато Людмила Живкова организира първата Асамблея Знаме на мира на 16.08.1979 г. Тогава е открит и комплексът Камбаните, изграден предимно от бетон до землището на село Бистрица и в  близост до южната дъга на Околовръстния път на София. Асамблеята се провежда три пъти под мотото „Единство, творчество, красота”, което е все още видимо – въпреки че има нужда от лек ремонт, както ще забележите.

kambanite17

kambanite20

kambanite16

Гледката към Витоша от Комплекс Камбаните е невероятна, а въздухът мирише на бор. Най-важното е, че децата бяха много изненадани и щастливи.

kambanite8

kambanite9

kambanite13

kambanite12

kambanite11

kambanite_bg

kambanite_znamenamira2

kambanite18

kambanite7

kambanite-znamenamira4