Мисли за летни рокли при -15 - 10.04
скица, рокля, моден дизайн
7013
post-template-default,single,single-post,postid-7013,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-2.1.4,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,columns-4,qode-product-single-tabs-on-bottom,qode-theme-ver-20.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_non_responsive,elementor-default,elementor-kit-21196

Мисли за летни рокли при -15

Студено е. Много е студено. А е началото на март. В опити да забравя за ледовете навън, си мисля за лятото. Визуализирам мечтани дестинации и сцени. Повечето свързани с море и пясък. Гледам снимките и клипчетата от пустинята и си мечтая да съм на някой плаж. Точно сега. Дали ако мечтая достатъчно силно, ще се получи?

Докато се разбере, реших да сътворя няколко дизайна на лятна колекция от рокли, които да нося през лятото. Както и да ги ушия или намеря помощник в тази нова и вълнуваща мисия. Мисълта за лятна рокля точно днес, бързо стопява тази за студа навън и ме усмихва.

Помня с любов баба, която шиеше уникални тоалети и имаше редовна клиентела. Тракането на Singer-a. Десетките пъстри платове около нея, с които от малка си правих различни експерименти. Меки играчки, дрехи за куклите, за мен, калъфки за възглавници. Притежавах специална колекция от поли, която тя уши за мен още преди да тръгна на училище, а те носеха някаква особена магия в себе си. Още ги помня, всяка една от тях. Всяко цветче по тях, всеки десен, всяка проба. Имах по две проби на пола и помня всяка една от тях, в малки детайли.

14 години по-късно. Бях завършила Икономическия Университет и започнала работа по специалността си. Учех, работех и нямах почти никакво свободно време. Но желанието да се науча и аз да създавам дрехи, спеше кротко в продължение на години. Понякога не беше толкова кротко, разбуждаше се, а тогава набързо поръчвах каталози за курсове в Saint Martin, но те винаги оставаха някъде в най-долното чемедже на бюрото, покрити с учебници и тетрадки от Икономическия. Знаех, че няма да бъде Saint Martin. Но трябваше да направя нещо по въпроса. След месеци в чуденки и размишления, реших да започна курс по Моден дизайн в София. Кога имах време? Не знам как съм го намерила. Работех на половин работен ден като студентка и учех в университета. Но знаех, че ще намеря време и за модата.

И така до днес, тя остана като мое скрито хоби. Любимата ми част в целия процес на създаването на един тоалет е рисуването на модела. Дизайнът. Модната скица. Съчетанието на различните цветове и изборът на подходящите платове. Често само един плат ме вдъхновява за модела на роклята. Или едно цвете. Обичам и създаването на кройката. В него успешно се преплитат математика и изкуство. Обожавам тракането на шевната машина, но самият процес на оформяне и довършване на крайния продукт отнема много време и търпение. Които понякога нямах, основно заради работата и ученето. Така и модният дизайн остана на заден план отново, заменен от една вълнуваща кариера в маркетинга, с която достигнах до много интересни дестинации.

И така до днес, когато взех решение да създам лятна колекция от рокли за себе си и разбудя малко това задрямало отново хоби. Започнах с първата скица… Ето.

Следва продължение.