Може да променим климата - всеки един от нас, още днес. Започнете от тази сутрин - с Nordics. - 10.04
четки за зъби с въглен
5826
post-template-default,single,single-post,postid-5826,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-2.1.4,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,columns-4,qode-product-single-tabs-on-bottom,qode-theme-ver-20.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_non_responsive,elementor-default,elementor-kit-21196

Може да променим климата – всеки един от нас, още днес. Започнете от тази сутрин – с Nordics.

Промяната на климата, предизвикана от нас, е една от най-големите заплахи за света ни и това е факт.

Промяната на климата ще има непридвидими ефекти върху водните системи, ще доведе до бъдещи наводнения, както и до намаляване на хранителните запаси. Промяната на сезоните (забелязвали ли сте колко са кратки пролетта и есента напоследък?), екстремните прояви на времето (още имаме дупки по блока от онази градушка, която разби толкова стъкла и коли в София, помните ли я?), редуване на наводнения със суша ще се отразят на земеделието,  а с него се занимава половината от населението на нашата планета.

Температурата се е увеличила с 0.8 C, като 2014 г. беше най-горещата година до момента.

Да променим климата може да изглежда като много голяма и абстрактна мисия. До момента, в който осъзнанем, че може да го постигнем – всеки един от нас, всеки един ден. А като родители задачата ни е и да възпитаме децата си на отговорно отношение към “нашата Земя” (така наричат малките планетата ни).

Нека да започнем от сутринта, какво правите веднага след събуждане? Миете си зъбите. Забелязали ли сте от какво е изградена четката ви за зъби? Замисляли ли сте се, как ще се разгради, след като я хвърлите в боклука? Може би не. А какво ако съществува на 100 % биоразградима бамбукова четка за зъби и след като я хвърлите няма ли да сте една идея по спокойни за “нашата Земя”? А защо да не започнем да обясняваме и на децата си още от сутринта, докато още си мият зъбите, че с тази четка те всъщност помагат и на планетата? Малки стъпки, но много важни. По света има такива четки за зъби, но хубавата новина е, че вече има и у нас. И те се предлагат от иновативната българска фирма – Nordics.

Nordics ни попитаха, какво мислим за техния продукт и след като за първи път цялото ни семейство се отдаде на бамбуковото удоволствие, днес вече имаме първите впечатления.

За всеки по нещо

Може да закупите четка за зъби за вас, за мъжа ви или само за децата. Може да закупите и за всички, защото производителят е помислил и измислил цял един Family Edition за 4ма души – мама, татко + две деца. И не са спрели до там, а още са мислили – защото всяка четка в този пакет е в различен цвят – син, розов, жълт… Така, че няма да сте в ситуация да осъзнаете, че се миете с четката за зъби на мъжа ви, например. На мен ми се е случвало, а на вас? Нито ще се налага да слагате лепенки за различаване от децата. За единя е в син цвят, за другия е розов. Нищо, че са момчета, приеха го доста радушно.

А опаковката? И тя е 100% разградима и изработена от рециклиран картон, с учудващо привлекателен външен дизайн и възможно най-малко цветни мастила. Чак ти се иска да я запазиш и ползваш за нещо друго след това. Аз лично я запазих, да видим за какво…

Влакната на самата четка са от рециклиран найлон, който се разгражда 20 пъти по-бързо и дори найлоновото протекторче вътре е от рециклиран материал. Не е използвана пластмаса, никъде.

А пандите – ще гладуват ли?

nordics2a
Това беше първият въпрос на мъжа ми. За да го успокоя се разрових да науча повече за състава на бамбука, попитах и производителя и разбрах, че той е сорт MOSO, който не се яде от пандите. Виж ти, имало и такъв. Използва се от много години в Азия като основен строителен материал. От него се правят мебели, съдове и най-различни стоки за бита. Той е подходящ за оралната хигиена, защото сам по себе си бамбукът е анти-бактериален и анти-микробен материал, а този сорт е изключително водонепромукаем. Не се сечат и гори за неговия добив. Важно е.
Бамбукът пристига във фабриката на големи и равни трупи, след преработка, шлайфане и шлифоване се получават дръжките на четките. Така че, мисля и той вече знае всичко за бамбука MOSO. Като че ли всички тези подробности му дойдоха в повечко, но да не е питал.

Можете да разгледате клипове от производството тук, препоръчвам, на мен ми беше много е интересно!

А при чувствителни венци?

Много от нас имат този проблем в една или друга степен. Аз лично много трудно намирам четка за зъби с мек косъм. Не че няма, просто са по-малко. И поглеждайки щанда за четки за зъби и десетките пъстри брандове и крещящи за внимание послания с илюстрации, определено ми е трудно да оценя веднага, коя четка за зъби ще е с мек косъм. След това започва едно търсене, сравняване, четене на опаковката. Доста време минава. Е, бамбуковите четки са с мек косъм. Всички. Даже са с изтънени краища за под венците. Това помага за по-бавното натрупване на зъбен камък, за който се сетих – скоро трябва да посетя зъболекаря.

Но…черни ли ще станат зъбите ми?

nordics_black
Два вида от бамбуковите четки за зъби са с черни влакна. За изработката им е използван въглен. Така, сега вече си представяте как се миете и зъбите ви стават черни, особено ако направите връзката с онзи въглен, нали се сещате. Да, ама не. Защото отново това било специален въглен, от който зъбите не стават черни, а обратното – постига се ефект на избелване. Интересно.

Скъпо ще да е сигурно, щом е еко и био…

Бамбуковите четки за възрастни са с цена от 5.00 лв., 5.20 лв. с въглен, 6.00 лв. лимитирана серия, 4 лв. за деца, 17 лв. пакет за семейство – 4 броя. Сега сравнете с другите масови марки. Колко плащате всъщност без даже да влагате грижа за планетата?

Ако посадя дръжката, ще поникне ли бамбук?

Видях този въпрос на страницата на бамбуковите четки, явно е актуален. Предполагам не на един и двама им е минала тази мисъл през главата. И аз в даден период поливах една изкуствена палма. Така че ви разбирам. (нямам извинение, зная. Но беше за кратко, а и бях под екстремен стрес, ако това може да е изобщо някакво извинение…).

От тази дръжка няма да поникне бамбук, колкото и да я поливате и да й пеете. Не че това ще ви спре да пробвате, сигурна съм. Но ще засадите идеята за опазване на “нашата Земя” в най-малките още с отварянето на очите им сутрин. Днес те може да са само малка част от населението ни, но утре ще са 100 % от него.

Добре, а къде да я намеря тази бамбукова четка сега?

Може да поръчате четките онлайн или да ги намерите в част от аптеките или био магазините в България.

А специално  за вас Nordics и блога Sofiamama ви предизвиква да отговорите на въпроса:

Как възпитавам моето дете в опазване на околната среда?

Къде да си хвърля боклука, да спира ли чешмата, докато не я ползва и т.н.Споделете като коментар под този пост във Facebook и имате съвсем реален шанс да спечелите една от ето тези четири награди:
4awards
Бамбукова четка за зъби Nordics с въглен за избелващ ефект  и меки влакна (за възрастни) – нали помните, не от онзи въглен…

Бамбукова четка за зъби Nordics с меки влакна в жълт цвят (за възрастни)

Бамбукова четка за зъби Nordics с меки влакна в син цвят (за възрастни)

Бамбукова четка за зъби Nordics лимитирана серия с меки влакна и въглен в комбинация със сини влакна (за възрастни)

 

*Статията е осъществена с патньорството на Nordics.