Нашите топ 11 места във Виена с малки деца - 10.04
Кратко пътуване до Виена с малки деца преди пандемията
пътуване Виена, Виена с малки деца
7314
post-template-default,single,single-post,postid-7314,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-2.1.4,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,columns-4,qode-product-single-tabs-on-bottom,qode-theme-ver-20.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_non_responsive,elementor-default,elementor-kit-21196

Нашите топ 11 места във Виена с малки деца

Приключенията ни във Виена – част 1

През пролетна ваканция на децата реших да организирам кратко, но запомнящо се семейно пътуване до Виена с двамата ни сина. Основната цел на пътуването беше мое посещение при препоръчан лекар във Виена, за да ме консултира с проблемите ми с крака след раждането. Решихме да вземем и децата. Възрастта им 6 и 7 г. вече позволява както по-спокойно пътуване, така и възможност да запазят спомените си и да се връщат към тях, когато им стане скучно или просто мечтаят отново да се повозят на Виенското колело. Бебето Ели оставихме на бабата и дядото, защото искахме да се посветим изцяло на момчетата, заслужаваха го. А и тя е още съвсем малка, за да й останат спомени. Това беше първото ни семейно пътуване на четиримата извън България, както и първото летене със самолет за по-малкия, който само преди няколко дни беше станал на 6 години.

Доста време планирах финансите, за да успеем да реализираме това пътуване, но всички жертви си струваха усмивките на децата. Самолетните билети резервирах с Австрийските авиолинии 2 месеца по-рано, защото в този период цените са по-добри. Намерих и приятен апартамент от Airbnb (при регистрация на линка може да изполвате 36 Евро кредит за първото си пътуване с Airbnb), който беше само на 10 мин. с градски транспорт до центъра на Виена. Месец преди заминаването ни бях проучила кои места ще са интересни на децата, като направих и бюджет за всичко, включващ транспорт, спане, храна, забавления и един подарък, който беше планиран от Lego магазина във Виена. Всичко трябваше да се вмести в разумни граници.

Апартаментът ни във Виена – „Sunny&Charming! 7 min to Vienna’s center” с учтив хазяин Филип

И така. Вълнението на двамата беше огромно, още от ставането ни в 4 часа сутринта. Първия ден във Виена бяха страшно превъзбудени и разбира се, трудно контролируеми. Това тяхно (разбираемо) състояние се регулира с всеки изминал ден, като накрая даже проговориха на английски език. Ползвания от нас транспорт във Виена беше градския, като купих карти за цяла седмица за всички, с изключение на малкия на 6 г., който пътуваше безплатно, защото още не беше ученик. За деца над 6 г. транспортът се заплаща, но на половин цена. Малко в повече им дойдоха ежедневните пътувания и прекачвания с метрото – една забележка към мен при следващата организация на семейно пътешествие извън България.

И така. След дълго планиране – кои забавления да включим в програмата им, така че да не се превъзбуждат прекалено много всеки ден, но и да не пропуснем някое специално за тях място, в последния момент сглобих програмата, като в нея настъпиха съвсем малки промени. Основно в това, че за 1-2 дни аз реших да посетя някои мои любими места, докато баща им ги заведе на техните. Така почивка имаше както за тях, така и от части грижа за мен.

(Успях да посетя препоръчан специалист за болката в крака ми там. За съжаление този лекар не допринесе за облекчението на здравословния ми проблем.)

Защо избрахме Виена:

Основната причина: както споменах, заради препоръчан лекар в този град за моя крак. А причината да тръгнем с момчетата: заради пролетта във Виена, заради Зоопарка и Виенското колело, заради парковете, магнолиите и зеленината, заради чистия въздух (наскоро откриха на малкия алергия от домашен прах), заради сантименталните ми спомени от града, заради желанието ми да видят най-хубавия град за живот по последни класации.

Бяхме много доволни от апатамента ни във Виена, който избрахме в Airbnb и беше отлична  комбинация от локация, цена, добри оценки за домакина. Беше типичния виенски апартамент с много високи тавани (харесват ми!), паркет навсякъде, изчистен интериор и в близост до градски транспорт (трамвай и метро), ресторант и магазини (до нас имаше един китайски ресторант, две бирарии, Lidl и аптека). Коридорът отвън беше също типичен с витите стълбища от ковано желязо, а апартаментът се отваряше с апликация и код, много модерно. Всяка сутрин хапвахме вкъщи, като взимахме кроасани от Lidl и забърквахме домашни виенски пържени яйца. Кухнята беше просторна, светла, с ново оборудване, красиви сини шкафчета и ни беше изключително удобна.

Споделям на кратко любимите ни 11 места във Виена с малки деца тази година, като някои от тях намерихме съвсем случайно, други бяха в плана ни:

  1. Зоопаркът във Виена.

Разбира се, на първо място. Любимо място с или без деца. Тема за отделна статия. Уцелихме много хубаво време, като отделихме само половин ден, защото го посетихме към 14 часа, след като кацнахме и се настанихме в уютния ни апартамент. Но да си призная, имахме нужда от един цял ден там, за половин не успяхме да видим всички животни, нито да се отбием на всички уникални детски площадки.  Казвам уникални, защото площадките в зоопарка са наистина различни, в едно с природата наоколо. Зоопаркът във Виена е не само най-стария зоопарк в Европа, но и най-хубавия според мен. Цената за семеен билет за четиримата беше 60 Евро и си струваше всеки цент! В неделя зоопаркът беше доста пълен, като работеше до 17.30 часа.

2. Пратерът.

Разбира се, нямаше как да подминем това забавление. Децата посетиха Пратера с баща си, докато аз реших да разгледам Белведере и така известната “Целувка“ на Густав Климт. В Пратера те посетиха както Виенското колело, така и още 2-3 забавления, като едно от тях няма да забравят – бързото въртящо се влакче, след което по-големият ни син остана за цял ден без глас (наложи се да купувам специално лекарство от аптеката при загуба на глас, въпреки че беше доста спокойно, докато не можеше да говори 🙂

Гледка Виенско колело

Пратерът няма вход, но всяко забавление се заплаща отделно, като средната цена е 5 Евро на човек. Виенското колело беше малко повече. Ако имате сили и бюджет, може да посетите и “Музея на шоколада”, както и „Музея на восъчните фигури“, които са в този регион. Ние не ги посетихме, сметнахме за излишно след големите емоции на Пратера да тъпчем децата с шоколад, а восъчните фигури оставихме за следващо посещение. След Пратера посоката ни беше

3. Donau Park.

Невероятен парк за разходки на семейства с малки деца! Стана любимия ни във Виена. Прекарахме цели два следобяда в игри там. Намира се от другата страна на Дунава, до голямата водна кула и високите бизнес сгради. Паркът беше добра идея за релакс след емоциите в Пратера, доизразходване на енергията, нови впечатления и гледки. Хареса ни заради детските площадки, точно 6 на брой една до друга, различни според различните възрасти, поддръжката на парка, японските виншни, пъстрото детско влакче, с което обиколохме целия парк за 20 минути, гледката, магнолиите, езерото… Спокойствието и тишината, въпреки десетките малчугани пъснати навсякъде. Също заради чистия въздух! Малкият не се закашля нито един път там. На връщане от парка с метрото – S line, може да спрете на спирката над Дунава и да се насладите на уникална гледка към реката от там.

  Дунава от метрото

Donau Park детска площадка

Пързалките в Donau Park 

4. Оранжерията с пеперудите във Виена и Палмовото кафене

Намира се до Албертина, като има невероятно кафе до нея – Palm Cafe, в което може да хапнете или пийнете нещо директно под палмови дръвчета. Мястото беше много интересно за децата, запознаха се от близко с това, как какавидата се преобразява в пеперуда, храниха пеперуди с банани, които бяха подготвени за тях, даже една от тях кацна на ръката на малкия. Атмосферата беше близка до тяхната, мястото приличаше на джунгла с екзотични цветя, езерце с рибки, мост, водопад, пещера и изкачване над водопада, където температурата се доближаваше на тази в Дубай през лятото. Препоръчително е да носите тениска с къс ръкав.

Palm Cafe Vienna, интериор

5. Детският музей в Шонбрун, Виена и лабиринтите в градината

Взехме си семеен билет за Шонбрун, който включваше и лабиринтите отвън. За детския музей взех билети в самия музей. Посетихмо го в понеделник, като за наша радост вътре беше съвсем празно, бяхме само ние и още 2-3 деца. Музеят настина си заслужава. Всичко вътре може да се пипа от децата, да си играят с него, като по забавен начин се запознаят с това, как са живяли някога децата на владетелите. Първата зала беше с тематични костюми, които те не подминаха. Пребличаха се поне 5 пъти и беше голяма забава. На всички ни тази зала остана любимата.

След това се разходихме из останалите зали, които представяха живота на малките в замъка по много много увлекателен начин. Например как са правили тоалета си, как са ги лекували, какви са били играчките им и как са били декорирани стаите им. Нещо като мини Шонбрун за деца, но с възможност за пипане и снимане.

Направихме и пълна обиколка на Шонбрун с тях, на всички стаи, но не мисля, че той им беше толкова интересен (поне не и на тази възраст). Може би след няколко години ще е по-различно. На Вики му се приходи до тоалетна точно по средата на обиколката, а Ники се дивеше основно на електронния гайд, който получи, както и на различните му копчета.

Лабиринтите са отворени в градината на Шонбрун от 1 април, а ние го посетихме точно на първи април, тоест на първия ден от отварянето им. Има два лабиринта – по-малък и по-голям, като в центъра на всеки има различни забави за малките, а и за нас. Децата доста лесно и бързо се ориентираха в лабиринтите, за разлика от мен, която се въртях безкрайно за мен време, преди да намеря изхода. Обещах си повече да не си причинявам това.

Точно да лабиринтите има прекрасна детска площадка, на която изкараха поне два часа в игри с нови техни приятели от Сърбия. Отново ще споделя, че детските площадки във Виена са уникални, даже и аз се влюбих в тях.

Отделихме време да се разходим в градините. Макар и розите да не бяха цъфнали още, всичко беше подредено, чисто и прекрасно за разходки. Планирам следващото ни посещение във Виена да е през май месец след няколко години, за да се насладим и на розите, цъфнали навсякъде в града. Градините на Шонбрун са отворени и свободни за достъп без заплащане, като по пътя си разминахме неочаквано много спортисти, които практикуваха сутрешния си джогинг точно там. За да разгледаме Шонбрун, Детски Музей и Зоопарка ни трябваха ден и половина, като според мен не отделихме достатъчно време на Зоопарка и градините. Ако желаете да разгледате всичко спокойно с деца, трябва да си отделите поне два дни. Само Зоопаркът заслужава цял един ден.

6. Aqua Terra Zoo/ Haus des Meers

Първоначално предполагах, че мястото няма да впечатли малките чак толкова, но се бях излъгала. Първоначално решихме да ги заведем там заради октопода, който толкова много искаха да видят, защото никога не били виждали истински жив октопод. Мястото се оказа огромно, не само воден свят с над 500 000 литра морска вода и атрактивен подводен тунел, който ги зашемети, но също тропически къщи с пуснати на свобода птици, маймуни, прилепи, джунгла; част в която могат да се наблюдават сладководни риби, терариум в който акцентът за тях беше хамелеонът. Атракцията е разделена на 11 етажа, като от терасата на върха се открива много приятна панорамна гледка на Виена. За аквариума във Виена отделихме повече от два часа, като нямахме представа, че е толкова голям и впечатлителен. Поне за нас, преживяването си струваше, въпреки че цената на билетите не беше от най-ниските. Разделихме се по интереси – децата влязоха с баща си, а аз ги изчаках в квартала на Музеите.

7. Техническият музей

Въпреки професионалния ми опит в автомобилната индустрия, както и интересът ми в тази област, този музей беше посетен изцяло по мъжки, докато аз отново се наслаждавах на слънцето и пролетта навън в центъра на Виена. За 9 години работа за автомобилни гиганти съм посетила достатъчно подобни музеи, фабрики и др. Но за момчетата и баща им, това се превърна в една от най-запомнящите се атракции. На първо място музеят е ОГРОМЕН. Побира влакове, самолети, автомобилни експозиции, балони за летене, ветолети, роботи и много други. Изкараха вътре около три часа! Техническият музей се намира близо до Шонбрун, така че може да се съчатае с посещение там, ако ви стигнат силите и времето, разбира се. Ние не успяхме да ги посетим в един ден.

8. Natural History Museum Vienna

В последния ден от престоя ни във Виена бяхме планирали лежерна разходка и посещение на детския музей Zoom. Когато пристигнахме пред детския музей се оказа, че няма да можем да влезем, защото се влизало само във фиксирани часови диапазони, когато има програма с работилници за деца по възрасти. Добре че не се получи там, защото имахме време да ги заведем в Natural History Museum Vienna. Входът за малки деца е безплатен, а те влязоха с баща си, защото пространството се оказа с много етажи и стълби, които още не съм в състояние да катеря спокойно. Аз използвах времето за спокойна разходка до центъра пеша.

За музея ще ви трябват най-малко два часа. Разположен е на три етажа и в 39 зали! Може да го познаете по слона отпред. Връчиха ми кутия със стикита и се втурнаха в музея. Точно на слона се разминах със семейство българи с малки деца, които се учудиха, че и във Виена дават Стикита с хладилник и завистливо ме посочиха 🙂

Дестинацията със сигурност си заслужава, похвално, че входът за деца е безплатен. Нещо, което не срещнахме другаде във Виена.

9. CAT

От летището до центъра взехме CAT – както и на отиване, така и на връщане. Ако резервирате онлайн и вземете билети в двете посоки, ще спестите значително. Деца под 15 години пътуват безплатно. “Зеленото влакче” беше първото приключение за момчетата във Виена. Пътуването само в едната посока е 30 минути, като CAT, за разлика от метрото, вози изключително меко и безшумно, има два етажа и леко затъмнени стъкла за по-голям комфорт. Освен това, ако пътувате с Австрийските авиолинии, може да си чекирате багажа, както и себе си 24 часа преди полета си на гишето на CAT, а на другия ден да не мислите за багаж и чекиране, а свободно да разглеждате града. Ние направихме точно така.

10. Сахер кафе – Saher Cafe/ Hotel

Не пропуснахме да пробваме така известната торта Сахер във Виена. С мъжът ми бяхме посещавали кафето и преди раждането на децата, но за първи път с тях. Решихме да влезем вътре, като бяхме изумени от интериора в червено и златно, а големият беше удивен от кристалния полилей – “Леле… колко време са се трудили да го направят…”.

На мен ми направи впечателние не само интериорa на мястото, но и облеклото на посетителите. С изключение на туристите, всички други бяха елегантни, провокативни, ярки, с грим и много бижута. До нас седеше баба на около 80 г. изключително добре облечена, с елегантен костюм, перфектна прическа, грим и шикозна кафява шапка за акцент. Демонстрираше елегантни движения и премерено възпитани маниери. На масата до нея говореха оживено красиво облечени млади жени и мъж в запомнящи се дрехи – ярко розова блуза, мрежест чорпогащник, много къса пола, много високи токчета, силен грим. Контрастите бяха на всякъде, но сахер тортата си остава само една.

Поръчахме две парчета торта, за децата, като на половината се отказаха (очаквано) и баща им се погрижи. Който желае, може да си поръча и вземе Сахер торта за вкъщи, но ние хапнахме набързо в кафето и продължихме с разходките. Не бях сигурна, че след двете парчета шоколадова торта, децата ще удържат за дълго с възпитаните маниери, които всички наоколо умело демонстрираха.

11. Lego магазина във Виена 

Ако сте с малки момчета няма начин да не харесват Lego. У нас нямаме специализиран магазин на Lego, затова решихме да им споделим, че във Виена има и ако слушат достатъчно, последния ден преди да си тръгнем ще го посетим, като ще имат право на едно Lego в зададен от нас бюджет. Много се вдъхновиха и се опитваха да слушат през цялото време. Наистина се опитваха. Стимулът беше голям за тях. Така че накрая си заслужиха и посещение в Lego магазина. Той е само един във Виена и се намира от другата страна на Дунава, близо до Donau Park, в търговски център Wien Donau Center. Спокойно може да го достигнете с метрото. Тръгнаха си много доволни от него, с едно лего за подарък, като това остана едно от най-запомнящите се преживявания за тях във Виена.

 

За съжаление, препоръчаният доктор не успя да ми помогне в облекчението на болката на крака ми. Надявам се скоро да намеря специалиста, който ще помогне в битката ми да си възвърна здравето и гледам по-спокойно децата.