Уикенд в село Ковачевица и Лещен - 10.04
От много време ни се пътуваше към китното сгушено в Родопите селце Ковачевица, но с малко бебе все отлагахме тази дестинация. И ето, че дойде времето отново да се върнем в това магично място. Поне аз, защото за мъжa ми това беше първото посещение на селото.
Лещен, Ковачевица, Банско, деца на път
2258
post-template-default,single,single-post,postid-2258,single-format-image,theme-bridge,bridge-core-2.1.4,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,columns-4,qode-product-single-tabs-on-bottom,qode-theme-ver-20.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_non_responsive,elementor-default,elementor-kit-21196

Уикенд в село Ковачевица и Лещен

От много време ни се пътуваше към китното сгушено в Родопите селце Ковачевица, но с малко бебе все отлагахме тази дестинация. И ето, че дойде времето отново да се върнем в това магично място. Поне аз, защото за мъжa ми това беше първото посещение на селото. Решихме да не взимаме децата с нас и ги оставихме на доверените баба и дядо, защото са още твърде малки за каменистите кози пътеки в селото – предизвикателство даже и за нас. Ако решите да посетите мястото с бебе, искам да ви предупредя, че няма да имате възможност да бутате детска количка по камъните, така че помислете пак дали е разумно.

Пътят от София до Ковачевица е приблизително 3 часа и малко, като в по-голямата си част е по магистрала. Минава се през Банско, Огняново, Лещен, а за моя приятна изненада участъкът Огняново-Ковачевица е напълно ремонтиран преди 3 години.

Ако не сте посещавали резервата Ковачевица, не пропускайте да планирате екскурзия до това свежо място, запазило духа и красотата на далечното минало. Времето тук е спряло. Природата е незабравима, въздухът е чист и свеж, а климатът е винаги по-топъл от този в София поради южното разположение на селото. Покривите на къщите са уникални, изработени от скални камъни те величествено пазят духа на селото, което българите не са оставили да бъде потурчено.

Не пропуснахме да посетим и съседното село Лещен, разположено на около 10 км от Ковачевица. Къщите в селото са в същия дух, но за разлика от Ковачевица тук има повече алеи за разходка и не се налага да се катерите по кози пътечки. Поне не навсякъде.

Не пропуснахме да хвърлим един поглед отвън на известната Глинена Къща в края на селото, която ще те отведе във времето на Флинтстоун. За да я достигнем следвахме еко пътеката започваща от църквата нагоре. Радвам се, че мъжът ми крачещ бодро пред мен не сподели за срещата си с 2 змии, иначе щях да поема в галоп надолу към колата, без да успея да достигна еко къщата. Ето я и нея. Макар и невероятна на рекламните снимки, на живо ни се стори малко запусната…

Две усмихати баби ни показаха накъде е глинената еко къща.

На връщане спряхме за обяд в Банска механа Дядо Пене. Не бях посещавала Банско след големия строителен бум там и бях изумена от промените. И малко тъжна за духa на планинското градче, който завинаги си е заминал. Но за това могат да ме разберат само скиорите, които карахме в Банско преди неговото тотално преобразяване в това, което е сега.