Приказки от лен - 10.04
Кърпи за баня, лен, български кърпи баня
6818
post-template-default,single,single-post,postid-6818,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-2.1.4,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,columns-4,qode-product-single-tabs-on-bottom,qode-theme-ver-20.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_non_responsive,elementor-default,elementor-kit-21196

Приказки от лен

Обожавам допирa на лена. Голяма част от летните ми дрехи са точно от тази естествена и прохладна материя. Влюбих се в нея още преди 10 години, докато бях в търсене на най-доброто решение за облекло, което да задържа хладно на температури от над 47 градуса С и влажност над 80 %. Защото пустинният климат променя както организма ти, така и целия ти гардероб.

Именно този ми пустинен флирт с лена, който остана и след като се завърнах в София, предизвика почти детска радост в мен, когато една зимна сутрин получих изненада – красиво опакован пакет с ленени кърпи за баня от LENCHE.

Вкъщи никога не сме ползвали ленени кърпи, залагали сме основно на стандартните хавлиени. За това с голямо нетърпение отворих пакета и набързо смених старите кърпи в банята.

Първото впечатление е най-важно, а при LENCHE то се формира още с отварянето на добре брандираната картонена кутия. Много добро впечатление ми направиха както красивата опаковка, така и етикетите, и добре оформеното упътване как да се грижа за ленените тъкани. Производителите се бяха постарали не само да представят добре продукта, но и да те накарат да се влюбиш в лена като материя.

В кутията имаше два вида кърпи за баня – за коса SALENTO и за баня SIGURD.  Ето и няколко от предимствата, които ми направиха впечатление, в сравнение с ползваните до момента у нас хавлиени кърпи:

  • Размерът на кърпите е перфектен. Нито малки, нито много големи, които обикновено висят странно в банята. Кърпата за коса е 45/100 см, а тази за ръце е 73/140 см
  • Забелязах, че когато си бършем ръцете с тях, те някак не се мокрят. Кърпата попива много лесно. Както всички малки деца, особено с домашни любимци в къщи, и моите си мият ръцете много често. А след това обикновено намирам кърпата в банята цялата прогизнала, като се налага често да я сменям с нова. Това се промени с новите ленени кърпи за баня.
  • Хареса ми плътността на материята. Ленът не е от най-фините, които познавах до момента, доста приятен е на допир и с характерни мотиви – райе и “вафлички”. Кърпата за ръце определено има и масажиращ ефект. От производителите разбрах, че в България не се предлагат подобни ленени материи, за това кърпите се произвеждат в Литва.
  • Кърпата за коса попива много добре, не наелектризира косата и с големия си размер успява да обхване цялата коса. Винаги до момента съм правила компромис и съм ползвала обикновена хавлиена кърпа за ръце за косата. Да притежаваш собствена ленена кърпа за коса си е един малък, но много желан лукс.

  • Памучната закачалка е качествено зашита. Едва ли бих оценила това предимство, ако наскоро не ми се беше налагало да пришивам нови закачалки на почти всички хавлии и хавлиени кърпи у нас. Доста е досадно, когато те се скъсат, а малките не успяват да ги закачат обратно и ги хвърлят където им попадне.

  • Едно от основните за мен свойства на лена е, че спира развитието на бактериите, както и много бързо съхне. А това е важно в банята. Кожата на ръцете ми е много чувствителна, изключително податлива на алергии, дразнители, възпаления, които понякога продължават доста дълго време. За измиване на ръцете ползвам специални антибактериални сапуни, а ленените кърпи са идеални за подсушаването им след това.
  • Цветът на кърпите – естествен лен, ме пренесе за миг  отново на медения ни месец в Умбрия, в малкия романтичен хотел в планината. Камък, дърво, лен, лавандула, аромат на рози, ковано желязо, червено вино на фона на запечатващи се в спомените залези… Тази малка доза лукс в ежедневието ми дойде доста освежаващо. Особено в този момент.

Единственият минус на ленените кърпи за баня, е тяхната по-висока цена, в сравнение с хавлиените и памучните. Това е свързано с по-високото качество на материята и предимствата на лена. В дългосрочен план, цената е напълно оправдана.

Преглеждайки страницата на производителите днес, се влюбих и в ленените завивки. Мисля, ще са добър избор за спалнята през следващото лято. Нямам търпение… 

* Двете ленени кърпи ми бяха предоставени за мнение от LENCHE. Всички впечатления са лични след 2 седмично използване на продуктите.