С две породени деца и мисли за трето - 10.04
Започнах блога след раждането на втория ми породен син, като майчинството с две породени деца се оказа едно различно и вълнуващо предизвикателство, което исках да споделя под някаква форма, в случая личния ми блог.
породени деца, блог майчинство, многодетни родители, майка на три деца, помощ за отлеждане деца, предизвикателства родителство, породени братя
18891
post-template-default,single,single-post,postid-18891,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-2.1.4,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,columns-4,qode-product-single-tabs-on-bottom,qode-theme-ver-20.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_non_responsive,elementor-default,elementor-kit-21196

С две породени деца и мисли за трето

Започнах блога след раждането на втория ми породен син, като майчинството с две породени деца се оказа едно различно и вълнуващо предизвикателство, което исках да споделя под някаква форма, в случая личния ми блог.

Винаги съм искала да имам три деца, още от малка. Нямам някакво конкретно обяснение, просто вътрешно чувство. Както всички майки на две породени, първите години с тях бяха вълнуващи, но и много изморителни – няма да се впускам в подробности, но ако и вие имате деца с разлика под 2 години, знаете за какво става въпрос. И въпреки, че мисълта за трето си стоеше, решението дойде едва 5 години след последното ми раждане. Признавам, не мисля, че бих се справила с три породени деца и се възхищавам на майките, които успяват.

Ако вие се чудите и сте на кръстопът, дали да се решите на трето дете след две породени, ето и някои мои мисли по въпроса.

Кога?

За нас най-оптимално беше да изчакаме пет години след последното раждане, защото както тялотото ми, така и психиката ми имаха нужда от това време след две поредни раждания и една последвала операция от пъпна херния. Мисля, че по-голямата разлика между първите две и третото, ще ви предостави два неочаквани помощника в отглеждането на бебето, когато се роди.

Помощ и организация

Това са две ключови думи при раждането на всяко трето дете. Макар и с едно и две да са валидни, при 3 са абсолютно задължителни, за да останете в добро физическо и психическо състояние. Не забравяйте за грижата за себе си, много е важна. Преди да се решите на трето раждане, уверете се, че ще имате нужната ви помощ вкъщи, дори и за 1-2 дена в седмицата. Разбира се, оптимално би било да имате помощ по цял ден, но не всички можем да си го позволим. Ако имате пенсионирана баба или дядо, това би било идеалния вариант. При нас батковците вече са включени в различни домашни задължения, като помощта им се оказва незаменима в момента. Не се притеснявайте да давате нови задължения на по-големите, ако нямате друга помощ. Учете ги да помагат. Това ще ги изгради като отговорни личности, на които в бъдеще ще може да се разчита.

Организацията ви трябва да е на доста по-високо ниво от тази с две. Може да сте организирани или не, но с три ще трябва да преосмислите определението за организираност. Пишете си всичко на място, на което ще ви е най-удобно. Четете го. Изпълнявайте го, не отлагайте. Организирайте заедно с партньора си всичко, но не забравайте да отделите и време за себе си. Аз лично ползвам Гугъл календар, който споделям с мъжа ми, както и екселска таблица за бюджета ни, разделен по месеци и дейности. Пробвах с нормален тефтер, семеен тефтер, но не се получи.

Грижа за себе си

Нужно е да ви е приоритет – не става въпрос само за грим, прическа и маникюр, за които може и да нямаме много време с три. А за това как се храним, колко вода пием, дали отделяме достъчно време за спорт, както и за отмора след тежък ден вкъщи. Излизаме ли с понякога с приятели, имаме ли хоби или креативен проект, върху който работим? Неочакваните обстоятества могат да се случат на всяка, но нека поне сведем това, което зависи от нас, до най-доброто за тялото и ума ни.

Комуникацията

Също е основна. Говорете за всичко. Ако се сетите за нещо, комуникирайте го веднага, иначе може да го забравите, а да е важно. Говорете с децата, говорете с партньора си. В едно многодетно семейство няма особено място за дълги сръдни и “не говорене“. Всъщност изобщо няма място. Ако решите да не говорите на някой за определно време, няма значение на дете или мъж, ще изостанете с някое задължение, домашно, урок, ще се лишите от помощ за нещо, с една дума ще ви се върне тъпкано след това. Свикнете да комуникирате непрекъснато – независимо дали става въпрос за добри или не толкова неща.

Логистиката

С три е малко по-сложна. Защото ние сме двама, с помощ от баба и дядо, но отново – винаги сме двама на трима, което прави воденето, взимането от ясла, градина, училище, занимания, едно малко приключение. Не шофирам в София, макар и напоследък все повече да осъзнавам нуждата да започна да го правя.

Финансовата страна на нещата

Също много важна. Три деца се гледат изключително трудно само с една заплата в България. Тоест, трява да помислите и за професионалната си реализация след третото майчинство. Както знаем, в България е трудно да намерим работа като майки на едно, две, а какво остава на три деца. Затова, ако харесвате риска, имате талант или желание за собствена дейност, може би е добре да започнете да развивате собствен бизнес.

Когато третото е още бебе, разходите няма да са ви толкова високи, държавната ясла за третото е даже безплатна у нас, както и детската градина. Но разходите за храна, дрехи, а в бъдеще и за всичко друго, което плащате за другите две деца, може да ги умножите по три.

Дрехите 

Малката Ели често носи дрехи, които бяхме оставили от братята ти, разпределени по възрасти (когато още имах време за това). Това е, така да се каже, перото за спестяване. Получава много роклички и момически премени от най-близките ни, аз също не се сдържам да й купя някоя нова лятна рокля на разпродажба. Започнах и аз самата да й правя дрехи.

Купчините с детски дрехи у нас се увеличават главоломно, вече ми е все по-трудно да ги разпределям по възрасти, а мястото ни за складиране намалява прогресивно. Често подаряваме малки дрешки – особено нейните, които няма кой да носи повече у нас. Ако случайно вие решите, че ще ги продавате – в ОЛХ например, това перо може и да ви донесе и доходи.

Околният свят

Ще ви смятат за луди. Още когато забременяхте с второто, малко след първото вече ви смятат за такава, така че няма какво да губите. С три ще получвате различни въпроси и погледи. Ваши ли са всички? Как се решихте? Как се справяте? Като цяло или ще ви се радват много, или ще намалят комуникацията си с вас – защото някак с три не се вмествате в техните представи. А по нашите ширини имаме странния навик да изолираме различните от нас. Но нищо, вие самите сте си доста голяма и добра компания, а и ще спечелите нови приятелски семейства, които също са многодетни. Когато вървя по улицата само с малката, погледите са доста различни от тези, когато вървя и с тримата.

Емоциалната страна

Но на вас не трябва да ви интересуват толкова другите. Защото най-големият ви подарък ще са емоциите от тези три малки същества. Тяхната игра, усмивки, забавни и комични ситуации, любовта помежду си, взаимната им подкрепа, грижите на по-големите към сестра им, когато плаче. Всичко това Е смисълът зад трудностите, болките и предизвикателствата, през които ще преминете, преди да се решите на следващо дете след първите две породени.