Физиотерпия у нас - впечатления от първо лице - 10.04
блог, изкуство, майчинство, украси за дома
18513
post-template-default,single,single-post,postid-18513,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-2.1.4,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,columns-4,qode-product-single-tabs-on-bottom,qode-theme-ver-20.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_non_responsive,elementor-default,elementor-kit-21196

Физиотерпия у нас – впечатления от първо лице

Физиотерпията е много важна част от живота ми през последните две години. Макар и да нямах много време за нея, докато бях в майчининство, успях да направя 3-4 курса до момента – както в София, така и 1 в Павел Баня. Ето и кратък обзор и впечатления до момента:

  • Физиотерапия по здравна каса в болница Токуда – по три процедури на ден, общо 10 последователни дни. Аз направих два курса през няколко месеца. Включват се стандартни процедури по здравна каса – ток, магнит, упражнения с физеотерапевт, напълно стандартни за всички. Няма много индивидуален подход. Няма голяма гъвкавост за изменение в програмата, ако такава се наложи. Отношението на персонала – под всякаква критика, особено за стандартите и претенциите на елитна частна болница. Записват се няколко души в един и същ начален час, който успее първи да влезе и е най-пробивен – успява. Някакво чудо е да успеете да се засечете с жената на информация, както и да привлечете вниманието й. Фактът, че малко кърмаче ме очакваше вкъщи или колата отвън с роднина, нямаше особено значение за спазване на запазен час. Ефект от физиотерапията там – нула. Даже един път бяха пуснали тока на много силна степен, която обостри доста болките ми, като се наложи да отложа следващата процедура с няколко дни, докато не се успокоят нещата. Имах чувството, че целта на отделението беше да затвори клиничната пътека, без реално да се интересува – има ли някакво подобрение при мен. Листът за прегледа ми след един курс в болницата беше готов и написан преди още да съм минала на преглед.
  • Физиотерапия – Павел Баня, хотел Севтополис. Успях да посетя хотела за 5 дни, макар и да се препоръчват поне 10 последователни дни, два пъти в годината. Причините са основни финансови, цената за престой и лечение в хотела е висока и не се вмества в семейния ни бюджет с три малки деца и аз по майчинство в същото време. Впечатления: отлични. Чудесен хотел, в пакета се включваха поне 5 процедури, както и една бонус. Имаше много голямо разнообразие от процедури, като физеотерапевтката ми назначи 5 (след обстоен преглед). Ползвах луга, специални вани с лечебна вода, ток, колаген, иглотерапия, вендузи, др. Най-голямо облекечение за мен беше минералната вода в затворения басейн – два пъти по 20 минути на ден. Оборудването беше на много високо ниво, всички в отделението Физеотерапия бяха изключително мили и любезни. Запазените часове се спазваха на минутата, даже два пъти ме приеха по-рано. Не, че времето имаше такова значение за мен там, защото бях отишла сама само за лечението, но все пак организацията беше добра.
  • Лечебни масажи – не се поемат от здравната каса и се налага да си плащам. Направих курс от 10, само на крака ми, като след масаж се чувствам по-добре, но тези 10 съвсем не са достъчни, за да продължи възстановяването ми. Нужни са ми масажи на крака поне няколко последнователни месеца в годината.
  • Физиотерапия Царско Село – посетих я по препоръка на познат, като успях да направя 2-3 посещения, след което прекъснах, за да подновя изследванията си – ново ЕМГ, посещение при невролог, др. Впечатления: останах много доволна. Подходът е комплексен, отношението на физиотерапевтите е на високо ниво. Работи се по строго индивидуална програма. Цените са по-високи от някои други места, което налага да се задели по-голям бюджет за следващ курс там. Достъпът е само с автомобил, което е малка трудност за мен (не шофирам в София, движа се само пеша или с метро). След изследванията направих 10 нови посещения. Има възможност всяко да включва по 4-5 различни процедури, които са строго индивидуални. Посетителите са предимно спортисти. Цената е над средната за подобни процедури в София.
  • Физиотерапия Спектър, София – посетих 5 пъти. Беше ми назначена лазер терапия, процедури с нивалин, ток. Не работят по здравна каса, всичко се заплаща. Чисто е, часовете се спазват. След петата процедура получих странична реакция и спрях, но като цяло са на удобна локация, близост до метро станция и комуникацията с тях е относително добра. При желние за промяна в програмата, поради странични реакции, не са особено гъвкави (трябваше да се видя отново с физеотерапевта, който беше в отпуска, а първите му дни след нея бяха напълно запълнени). Така че се наложи да прекъсна курса.
  • Кални бани Атанасовско езеро 

 

По време на майчинството ми беше изключително трудно да проведа качествено възстановяване и физиотерапия. През тази година е необходимо да отделя повече време за физиотерапия, за да мога да се възстановявам и да се боря ефективно с болката. Имам помощ с малката от баба и дядо, батковците са на училище, така че ще имам и повече време, надявам се.

Ако и вие имате препоръки за добър физиотерапевт или кинезотерапевт, от който сте доволни в град София, споделете. Ще съм много благодарна.

Продукти от магазина