5 стъпки да възпитаме лидер, а не последовател - 10.04
дете лидер
3482
post-template-default,single,single-post,postid-3482,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-2.1.4,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,columns-4,qode-product-single-tabs-on-bottom,qode-theme-ver-20.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_non_responsive,elementor-default,elementor-kit-21196

5 стъпки да възпитаме лидер, а не последовател

leadership

Да се развиваш и да бъдеш лидер се учи. Дори и някои деца да имат по-голямо самочувствие от други, това не ги прави непременно лидери. Историята многократно ни доказва, че лидерстовото се учи. Като родител във Вас е отговорността да възпитате лидер или последовател в живота.

Да бъдеш лидер не означава да си в позиция да казваш на хората какво да правят. Някои от най-влиятелните лидери в историята са „водили“ само себе си, но чрез своите избори са повлияли на милиони и дори цели поколения по света. Едно от най-важните качества на лидера е способността да се взимат самостоятелни решения, да се издържа на напрежение създадено от група хора и да се дава пример за лично поведение.

Лидерите и последователите се оформят като такива от малки. Днес може да влезнете в детската градина и за много кратко време да разберете, кои деца ще са лидери и кои последователи в бъдеще.

Като родител трябва да си зададете въпроса:

„Искам ли моето дете да бъде лидер или последовател?“

Защото това наистина зависи от Вас. От Вас зависи да възпитавате децата си да бъдат лидери. Ежедневно. Като започнете от ДНЕС.

Има няколко прости качества, на които може да възпитате децата си и да им помогнете да станат лидери. Тези качества ще им помогнат да изградят самочувствие и да правят избори сами, а не да следват тълпата или да се поддават на натиск от други деца.

5 качества на „Лидера“

Лидерът казва „Да, аз Мога!“

Това е и силата на позитивното отношение. Лидерът разбира, че в живота си ще срещне много хора, които ще му казват защо нещо НЕ МОЖЕ да бъде направено или защо той не може да стане някой. Но Лидерът издържа на подобен натиск от околните и сам прави своите избори.

Научете децата си да казват „Да, аз мога!“ дори и когато не са сигурни. Научете ги да повярват в силата на позитивната нагласа.

Лидерът казва – „Това не е проблем, това е предизвикателство!“. Това се казва преодоляване на предизвикателствата. Ежедневният живот е пълен с предизвикателства, въпреки това повечето хора ги наричат проблеми и се плашат от тях. Лидерите от рано се научават, че да кажат „Аз не мога“ е просто извинение да не опитат. За това отказването ще е по-лесно. Първата стъпка да бъдете Лидери е винаги да казвате „Да, аз мога!“. Винаги има решение. Просто трябва да зададете различен или по-добър въпрос, за да намерите повече решения. Всяко предизвикателство в живота е възможност да се научи един нов урок.

Научете децата си да задават по-добри въпроси и да бъдат креативни в намирането на решения на предизвикателствата в живота.  Помогнете им да намерят урок във всяко едно предизвикателство.

Лидерът казва „Никога не се предавай, никога не се предавай, никога не се предавай“. Това се казва постоянство. Най-лесният път когато нещо стане трудно в живота е или да спреш или да се предадеш. Лидерът обаче знае, че лесен път не винаги е значи най-добър. Когато всичко друго се повали, постоянството остава. Да се откажеш е лесно. Това е навик, който се учи от ранна детска възраст. Децата трябва да се научат от малки на силата на позитивните навици в живота.

Научете децата си колко е важно да не се отказват и да спазват задълженията си в живота.

Помогнете им да бъдат постоянни и да изпълняват задълженията си.

Лидерът казва “Може да се проваля или да направя грешка, НО винаги се уча и ще вървя напред!“  Това се казва отдаденост.
Грешките и провалите са неизменна част от живота. Най-много се учим от тях. Лидерите са научени да дават най-доброто от себе си и да не се предават заради грешките си. Лидерите се научават да задават много важен въпрос след всеки провал: „Какво мога да науча от този опит?“

Научете децата си, че е ОК да правят грешки, стига да дават всичко от себе си и да се учат.

Научете ги да намират урок във всяко едно преживяване.

Лидерът казва „Винаги ще давам всичко от себе си!“ Това се казва стремеж към съвършенство.
“СЪВЪРШЕНСТВО” или да правите нещата по най-добрия начин е решение, което взимате всеки ден. Лесно е да бъдете посредствен. Но да се стремите към съвършенство трябва да полагата усилия всеки ден. Това е отношение. Лидерите избират да дават всичко от себе си във всяко нещо, което правят.  Не става въпрос да бъдете по-добри от другите хора. Става въпрос да предизвикате себе си да дадете най-доброто, на което сте способни.

Научете децата си да дават най-доброто от себе си и да не се сравняват с останалите. Помогнете им да разберат колко е важно да предизвикват сами себе и да дават най-доброто от себе си.

Автор:  Скот Кренц

Превод: 1004stories.eu

снимка: Интернет