9 факта за лечебните свойства на куркумата - 10.04
Засилване на имунната система с куркума
куркума, свойства на куркумата, грижа за тялото, грижа за себе си, здравословен живот, грижа за имунната система, лечение невропатия
21215
post-template-default,single,single-post,postid-21215,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-2.1.4,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,columns-4,qode-product-single-tabs-on-bottom,qode-theme-ver-20.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_non_responsive,elementor-default,elementor-kit-21196

9 факта за лечебните свойства на куркумата

Засилването на имунната система и грижата за себе си са изключително важни във времената, в които живеем. Включих куркумата в ежедневното си меню преди около две години. Слагам я в кафето си сутрин, както и в различни домашно приготвени ястия. Ето само няколко предимства на тази ценна подправка:

1. Куркумата помага при активни хронични възпаления в тялото ни. Помага за овладяването на редица възпаления и болка, като макар и да не е доказано, се консумира за овладяване на голям стрес, загуба на памет, остеоартрит, висок холестерол, възпаление на нерв.

2. Куркумата помага за засилване на имунната ни система. Използва се за лечебни процедури в продължение на хиляди години.

3. Ето и някои ястия, в които може да я ползвате: като добавка към ориз, в кафето ви, в бърканите яйца, върху печени зеленчуци, в смути или даже в чай. Използва се активно в кухнята на Близкия Изток и Индия.

4. Куркумата помага за по-лесно зарастване на рани; изследвания са открили, че куркумата оказва позитивен ефект върху кожата ни и колагена.

5. Куркумата помага за овладяване на псориазиса, като се препоръчва да се добавя в храната в определени от специалист дози.

6. Консумацията на куркума помага и за лечението на акне, като може да се нанесе като маска на лицето. Отново, няма научни доказателства за това.

7. Важна съставка на куркумата е куркумина (3% от всички съставки). Има теория, че той помага при депресия и спомага за по-лесното действие на антидепресантите.

8. Куркумата се ползва и при предменструалния синдром и свързани с него болки, като има изследване, че го облекчава.

9. Заедно с чесъна, куркумата се препоръчва за облекчение на главоболие и мигрена. Няма научни доказателства за това, но има много споделени впечатления онлайн.

За облекчение на някои от горните симптоми, може да изпробвате да носите дреха или аксесоар, багрен с куркума. Макар и да няма доказателства, че това ще помогне, аз често нося дрехи, които съм багрила с жълтата подправка и това ми действа много успокояващо.