Creative Walks на гости в sofiamama - 10.04
блог, изкуство, майчинство, украси за дома
3874
post-template-default,single,single-post,postid-3874,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-2.1.4,vcwb,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,columns-4,qode-product-single-tabs-on-bottom,qode-theme-ver-20.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_non_responsive,elementor-default,elementor-kit-21196

Creative Walks на гости в sofiamama

За мен е удоволствие да ви представя Creative Walks – нова и изключително интересна инициатива, зад която стоят две млади дами – Оли и Калина от Cooltsalon. Ето и малко повече за нея.

Идеята ви за разходки из Софийските квартали Creative Walk е съвсем нова, разкажете повече за идеята. Как възникна и защо? Има ли интерес към нея?

Идеята на Creative Walk/ творческата разходка е да преоткрием града, да се вдъхновим, чрез срещи с хората в него и техните истории. В основата е комуникацията между хората, интерактивното изживяване. Идеята за инициативата се роди спонтанно, породена от желанието ни да обходим и споделим по-малко познат централен район на София. От друга страна, тя логично последствие от едно предишно събитие на Cooltsalon – , art crawl, който осъществихме през октомври тази година. Cooltsalon e шапката, под която се състоят всички наши инициативи. Да излезеш извън рамките на обичайното си ежедневие, да споделиш истории с други хора, да преоткриеш столицата наново, това е в основата на всички проекти на Cooltsalon.

Интересът, както на хората, така и на медиите, към инициативата е много голям и имаме редица предложения от участници и последователи на Cooltsalon за хора и места, които да включим в бъдещи разходки.

Как премина първата ви креативна разходка в столичния квартал Лозенец?

Първата разходка се случи на 5-ти декември, и имахме голям късмет с времето, което дори ни изненада със слънце в ранния следобед! Срещнахме се с хора, които творят и живеят в Долен Лозенец (както е позната северната част на квартала). Всички наши домакини проявяват творчество, всеки по свой начин – от печенето на хляб до курирането на изкуство и направата на мебели. Това бе причината и да се свържем с тях.

creativewalk1

Кои бяха спирките ви? Защо избрахте точно този столичен квартал за първата разходка?

Спирките ни бяха пeкарната The Art of Love, в непосредствена близост до пл. Журналист. Радостин – единият от собствениците на пекарната, ни посрещна изключително сърдечно и разказа за страстта си към печенето на хляб, както и за историята на една от най-старите фурни на София и първата в квартала.

creativewalk2

Следващата ни спирка бе в галерия “Артур”, където от собствениците и кураторите, Доротея Манова и Поли Банкова-Манева, разбрахме, що е то съвременно изкуство и кои са клиентите на галерията. За наша приятна изненада, разбрахме, че ценителите на изкуството са, както частни лица, така и фирми, търсещи картини за оживявне на офис пространството си.

Преди своеобразния почетен финал на разходката, минахме покрай вълшебната, за съжаление празна къща на позабравения журналист, художник и поет Сирак Сктиник. Продължавйки по улица Митрополит Кирил Видински стигнахме до работилницата гараж на Матю Мартин или Мат, както му казваме накратко. Мат и съпругата му Джес, живеят в София с трите си деца, от 2010-та година. Дошли са тук от Орегон. Мат разказа не само за местенето си в България, но и за правенето на мебели от масивно дърво, както и за кулинарните си интереси – от тако до люти сосове.

creativewalk3

creativewalk4

За завършек, всички участници и техни приятели, се събрахме в местния творчески инкубатор – betahaus София, за по тако и сладки приказки.

Кога е следващата ви креативна разходка и къде? Kак може да запишат участници?

Все още нямаме точни дати за следващите събития, но плановете ни са за края на януари, като освен Лозенец, сме набелязали места около Женски пазар. Също обмисляме и други, интересни формати интерактивни събития. Желаещите могат следят фейсбук страницата на Cooltsalon, а при бъдещи събития ще създадем и регистрационна форма. Също така, вече записалите се за миналата разходка, ще получат мейл, когато имаме дати за бъдещи събития.

Благодаря и успехи от мен!