Рецепта за домашно суши - 10.04
блог, изкуство, майчинство, украси за дома
943
post-template-default,single,single-post,postid-943,single-format-image,theme-bridge,bridge-core-2.1.4,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,no_animation_on_touch,qode-title-hidden,columns-4,qode-product-single-tabs-on-bottom,qode-theme-ver-20.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_non_responsive,elementor-default,elementor-kit-21196

Рецепта за домашно суши

Като бременна и кърмачка сушито е едно от нещата, от които трябваше да се лиша, заради суровите продукти използвани за подготовката му. Или поне сушито в заведенията навън. Но не и сушито в къщи, което ви представяме тук, направено изцяло от продукти, които си хапвах дори и бременна. Снимките са единствения ми принос към този пост и към това вкусно суши като цяло. 100 % направено в къщи от съпруга ми.

Продуктите за суши:

За завиване

 1. Ориз за суши – 2 чаени чаши
 2. Лист нори (зад това странно име стои култивирано японско водорасло)
 3. Оризов оцет за суши

Пълнежи:

 1. Риба: за нашето суши използвахме пушена сьомга. Но може да се сложи и друга предпочитана от вас риба.
 2. Други морски продукти по желание: скариди, октопод, калмари, хайвер, ролца от раци и т.н. Ние използвахме само рулца от раци.
 3. Зеленчуци: краставица, авокадо, морков, чушка

Допълнителни:

 • Уасаби: пикантна паста приготвена от растението уасаби
 • Джинджифил: маринованият джинджифил, който се консумира между отделните блюда суши се нарича Гари. Приготвя се от настърган на тънки шайби пресен джинджифил, сол, оризов оцет и захар
 • Соев сос, в който се топи готовото суши преди да се хапне

Пособия за готвенето на суши:

 1. Бамбукова рогозка за навиване
 2. Дървена купа
 3. Дървена лопатка за разбъркване

Приготовление:

Оризът се вари в съотношение 2 към 1 (една чаша ориз, две чаши вода) за около 25 – 30 минути  на умерен огън, след като се свали от котлона се оставя да поседи за около 10 минути под капак. След това се изсипва в дървена купа и се разбърква внимателно с три лъжици оризов оцет. Разстила се и оставя да изстине. Резултатът е лепкав ориз.

Взима се един лист нори и се поставя на около един сантиметър от ръба на рогозката за навиване, с лъскавата част надолу. Шепа ориз се разстила равномерно по листа, като максималната дебелина на оризовия слой да не е повече от 1 см.

Върху ориза се поставя пълнежа. При поставянето на пълнежа, вариациите са безброй, и в общи линии продуктите могат да се заменят по предпочитание, т.е. ако не обичате или не трябва да ядете сурова риба заменете я с пушена, като нас. Ако не ядете месо или риба заменете ги със зеленчуци. Сушито показано на снимките е Маки суши, т.е. навито суши. При Маки сушито има различни видове пълнеж, а на снимките е показано Футомаки, при което пълнежът обикновено е от един, два или повече вида, които да се допълват по вкус. На снимката е показано Футомаки с пълнеж от пушена сьомга, краставица и чушка. Пълнежът се поставя надлъжно на листа, така че след завиване да остане в средата.

След поставяне на пълнежа  рогозката се повдига за навиване от страната на пълнежа и се започва навиване докато се оформи цилиндър. Докато се навива трябва да сме сигурни, че пълнежът остава на място и че оризът залепва добре. След като цилинърът е оформен се разрязва на по-малки парчета. От един лист Нори се получават приблизително 6 парчета суши хапки.

Другият вид суши показан на снимката по-долу е „Урумаки“. Особеното при този вид суши е, че оризът е от външната страна, т.е. след разстилането му върху Нори листа го обърнете наобратно, така че оризът да остане от външната страна. За улеснение, можете да поставите парче прозрачно фолио върху рогозката предварително.

Сушито се сервира непосредствено след направата му със соев сос, маринован джинджифил и уасаби.

А ето как изглеждаха нашите вкусни суши хапки накрая.

Получиха са 30 парчета суши, от които си облизахме пръстите. Количеството беше  достатъчно за двама, а ако ви интересува и финансовата част, за тези продукти заплатихме не повече от 25 лв.

 • ...

 • 10 приложения на картичките “Любов към себе си” за деца 1. Незаменим подарък за вашите деца 2. Оригинален подарък за дете на близки приятели или роднини – за рожден ден, имен ден или без повод 3. Подарък за рожден ден на децата в детската градина: като разделите картите и подарите по 1 картичка на дете ...

 • Всички показатели, освен калият, бяха в норма. Калият се оказа по-нисък. След разговор с лекар и кратко проучване установих, че ролята на калият в организма е от изключителна важност, като диета, богата на калий, може да предотврати остеопороза, камъни в бъбреците; освен това може да предотврати високо кръвно налягане и задържането на вода от организма....

 • През изминалата 2018 година нямахме много възможности за пътуване из България, основно заради бебето, което беше все още много малко, в комбинация с моето възстановяване от операцията на дисковата херния. Изготвили сме план къде искаме да ги заведем тази година, за да компенсираме последните една,......

 • ...